Τροφογνωσία εδεσματολόγιο

ΚΟΣΜΙΔΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

Περιγραφή

 Σκοπός μαθήματος: η εξοικείωση των καταρτιζομένων με βασικά ζητήματα που αφορούν τις ιδιότητες των τροφών & τη σύνθεση σχετικών εδεσματολογίων. Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι καταρτιζόμενοι θα αναγνωρίζουν τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων, τις βασικές κατηγορίες τροφών (δημητριακά, γάλατα και γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέατα και προϊόντα κρέατος, λίπη-έλαια, γλυκαντικές ύλες κλπ) & θα κατανοούν τις διεργασίες (θερμική επεξεργασία, αλάτιση, κάπνιση, κονσερβοποίηση) που επηρεάζουν την σύσταση των τροφίμων. Ικανότητες- δεξιότητες: θα μπορούν να επιλέγουν την κατάλληλη μέθοδο επεξεργασίας των τροφίμων ανάλογα με το είδος και την σύστασή τους & να συνδυάζουν τις κατηγορίες των α’ υλών τροφίμων για τη σύνθεση ενός ισορροπημένου διατροφικά εδεσματολογίου

1 Τροφογνωσία- Τρόφιμα και Θρεπτικές Ύλες

https://eclass.hmu.gr/modules/document/file.php/YD131/%CE%A4%CE%95%CE%9B%CE%99%CE%9A%CE%9F%20%CE%95%CE%99%CE%A3%CE%91%CE%93%CE%A9%CE%93%CE%97%20%CE%A3%CE%A4%CE%97%CE%9D%20%CE%95%CE%A0%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%97%CE%9C%CE%97%20%CE%A4%CE%97%CE%A3%20%CE%94%CE%99%CE%91%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%A6%CE%97%CE%A3.pdf

2 Διατήρηση - Συντήρηση Τροφίμων- Μέθοδοι διατήρησης Τροφίμων

https://eclass.hmu.gr/modules/document/file.php/YD131/%CE%A4%CE%95%CE%9B%CE%99%CE%9A%CE%9F%20%CE%95%CE%99%CE%A3%CE%91%CE%93%CE%A9%CE%93%CE%97%20%CE%A3%CE%A4%CE%97%CE%9D%20%CE%95%CE%A0%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%97%CE%9C%CE%97%20%CE%A4%CE%97%CE%A3%20%CE%94%CE%99%CE%91%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%A6%CE%97%CE%A3.pdf

3 Ποιοτικός Έλεγχος Τροφίμων (οργανοληπτικός, φυσικοχημικός, μικροβιολογικός)

Οργανοληπτικός Έλεγχος: https://www.efet.gr/files/F16616_odigosDS.pdf

Φυσικοχημικός Έλεγχος: https://www.ekdd.gr/ekdda/files/ergasies_esdd/12/2/301.pdf

Μικροβιολογικός Έλεγχος: https://www.efet.gr/files/erel2013.pdf

4 Ιδιότητες Τροφίμων

https://www.moh.gov.cy/Moh/SGL/sgl.nsf/All/7DD4956D4529D6A9C22583C5003E6961/$file/%CE%91%CE%A3%CE%A6%CE%91%CE%9B%CE%97%20%CE%9A%CE%91%CE%99%20%CE%A5%CE%93%CE%99%CE%95%CE%99%CE%9D%CE%91%20%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%A6%CE%99%CE%9C%CE%91.pdf

5 Τρόφιμα Φυτικής Προέλευσης

https://www.aade.gr/sites/default/files/2020-03/122-iss2.pdf 

https://www.aade.gr/sites/default/files/2020-03/119-iss2.pdf

6 Τρόφιμα Ζωικής Προέλευσης

http://www.moa.gov.cy/moa/vs/vs.nsf/0/DDFE4ED628075BABC225767700393B98/$file/%CE%88%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CF%87%CE%BF%CF%82%20%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%BC%CF%89%CE%BD%20%CE%B6%CF%89%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82%20%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82.pdf

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52018XC0416(01)&from=EN

7 Γάλα και Γαλακτοκομικά

http://iek-pyrgou.ilei.sch.gr/openeclass/modules/document/file.php/18B109/%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%A6%CE%9F%CE%93%CE%9D%CE%A9%CE%A3%CE%99%CE%91%20%CE%9C%CE%91%CE%98%CE%97%CE%9C%CE%91%201.pdf

8 Κρέας και προιόντα Κρέατος

http://iek-pyrgou.ilei.sch.gr/openeclass/modules/document/file.php/18B109/%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%A6%CE%9F%CE%93%CE%9D%CE%A9%CE%A3%CE%99%CE%91%20%CE%9C%CE%91%CE%98%CE%97%CE%9C%CE%91%201.pdf

9 Αυγά

https://www.aade.gr/sites/default/files/2020-03/87-iss2.pdf

10 Λίπη και Έλαια

https://www.efet.gr/files/lipidia.pdf

11 Γλυκαντικές ύλες

http://eureka.teithe.gr/jspui/bitstream/123456789/9575/1/Voutria%20%26%20Michailidou.pdf

11 Γλυκαντικές ύλες

http://eureka.teithe.gr/jspui/bitstream/123456789/9575/1/Voutria%20%26%20Michailidou.pdf

12 Αρτυματικές Ύλες

https://www.aade.gr/sites/default/files/2020-03/37-iss3.pdf

13 Ευφραντικά

https://www.chemistry.uoc.gr/eclass/modules/document/file.php/CHEM-UNDER121/1.%CE%95%CE%B9%CF%83%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE.pdf

14 Αλκοολούχα Ποτά (πλην οίνου) (μπύρα, ηδύποτα, αποστάγματα)

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52022XC0218(01)&from=EN

https://dione.lib.unipi.gr/xmlui/bitstream/handle/unipi/11085/Papoutsis_Georgios.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Ενότητες

https://eclass.hmu.gr/modules/document/file.php/YD131/%CE%A4%CE%95%CE%9B%CE%99%CE%9A%CE%9F%20%CE%95%CE%99%CE%A3%CE%91%CE%93%CE%A9%CE%93%CE%97%20%CE%A3%CE%A4%CE%97%CE%9D%20%CE%95%CE%A0%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%97%CE%9C%CE%97%20%CE%A4%CE%97%CE%A3%20%CE%94%CE%99%CE%91%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%A6%CE%97%CE%A3.pdf

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις