Τροφογνωσία εδεσματολόγιο
ΚΟΣΜΙΔΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
Σκοπός μαθήματος: η εξοικείωση των καταρτιζομένων με βασικά ζητήματα που αφορούν τις ιδιότητες των τροφών & τη σύνθεση σχετικών εδεσματολογίων. Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι καταρτιζόμενοι θα αναγνωρίζουν τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων, τις βασικές κατηγορίες τροφών (δημητριακά, γάλατα και γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέατα και προϊόντα κρέατος, λίπη-έλαια, γλυκαντικές ύλες κλπ) & θα κατανοούν τις διεργασίες (θερμική επεξεργασία, αλάτιση, κάπνιση, κονσερβοποίηση) που επηρεάζουν την σύσταση των τροφίμων. Ικανότητες- δεξιότητες: θα μπορούν να επιλέγουν την κατάλληλη μέθοδο επεξεργασίας των τροφίμων ανάλογα με το είδος και την σύστασή τους & να συνδυάζουν τις κατηγορίες των α’ υλών τροφίμων για τη σύνθεση ενός ισορροπημένου διατροφικά εδεσματολογίου
ΛιγότεραΣκοπός μαθήματος: η εξοικείωση των καταρτιζομένων με βασικά ζητήματα που αφορούν τις ιδιότητες των τροφών & τη σύνθεση σχετικών εδεσματολογίων. Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι καταρτιζόμενοι θα αναγνωρίζουν τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων, τις βασικές κατηγορίες τροφών (δημητριακά, γάλατα και γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέατα και προϊόντα κρέατος, λίπη-έλαια, γλυκαντικές ύλες κλπ) & θα κατανοούν τις διεργασίες (θερμική επεξεργασία, αλάτιση, κάπνιση, κονσερβοποίηση) που επηρεάζουν την σύσταση των τροφίμων. Ικανότητες- δεξιότητες: θα μπορούν να επιλέγουν την κατάλληλη μέθοδο επεξεργασίας των τροφίμων ανάλογα με το είδος και την σύστασή τους & να συνδυάζουν τις κατηγορίες των α’ υλών τροφίμων για τη σύνθεση ενός ισορροπημένου διατροφικά εδεσματολογίου
Σκοπός μαθήματος: η εξοικείωση των καταρτιζομένων με βασικά ζητήματα που αφορούν τις ιδιότητες των τροφών & τη σύνθεση σχετικών εδεσματολογίων. Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι καταρτιζόμενοι θα αναγνωρίζουν τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων, τις βασικές κατηγορίες τροφών (δημητριακά, γάλατα και γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέατα και προϊόντα κρέατος, λίπη-έλαια, γλυκαντικές ύλες κλπ) & θα κατανοούν τις διεργασίες (θερμική επεξεργασία, αλάτιση, κάπνιση, κονσερβοποίηση) που επηρεάζουν την σύσταση των τροφίμων. Ικανότητες- δεξιότητες: θα μπορούν να επιλέγουν την κατάλληλη μέθοδο επεξεργασίας των τροφίμων ανάλογα με το είδος και την σύστασή τους & να συνδυάζουν τις κατηγορίες των α’ υλών τροφίμων για τη σύνθεση ενός ισορροπημένου διατροφικά εδεσματολογίου
Πληροφορίες
1 Τροφογνωσία- Τρόφιμα και Θρεπτικές Ύλες
https://eclass.hmu.gr/modules/document/file.php/YD131/%CE%A4%CE%95%CE%9B%CE%99%CE%9A%CE%9F%20%CE%95%CE%99%CE%A3%CE%91%CE%93%CE%A9%CE%93%CE%97%20%CE%A3%CE%A4%CE%97%CE%9D%20%CE%95%CE%A0%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%97%CE%9C%CE%97%20%CE%A4%CE%97%CE%A3%20%CE%94%CE%99%CE%91%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%A6%CE%97%CE%A3.pdf
2 Διατήρηση - Συντήρηση Τροφίμων- Μέθοδοι διατήρησης Τροφίμων
https://eclass.hmu.gr/modules/document/file.php/YD131/%CE%A4%CE%95%CE%9B%CE%99%CE%9A%CE%9F%20%CE%95%CE%99%CE%A3%CE%91%CE%93%CE%A9%CE%93%CE%97%20%CE%A3%CE%A4%CE%97%CE%9D%20%CE%95%CE%A0%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%97%CE%9C%CE%97%20%CE%A4%CE%97%CE%A3%20%CE%94%CE%99%CE%91%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%A6%CE%97%CE%A3.pdf
3 Ποιοτικός Έλεγχος Τροφίμων (οργανοληπτικός, φυσικοχημικός, μικροβιολογικός)
Οργανοληπτικός Έλεγχος: https://www.efet.gr/files/F16616_odigosDS.pdf
Φυσικοχημικός Έλεγχος: https://www.ekdd.gr/ekdda/files/ergasies_esdd/12/2/301.pdf
Μικροβιολογικός Έλεγχος: https://www.efet.gr/files/erel2013.pdf
4 Ιδιότητες Τροφίμων
https://www.moh.gov.cy/Moh/SGL/sgl.nsf/All/7DD4956D4529D6A9C22583C5003E6961/$file/%CE%91%CE%A3%CE%A6%CE%91%CE%9B%CE%97%20%CE%9A%CE%91%CE%99%20%CE%A5%CE%93%CE%99%CE%95%CE%99%CE%9D%CE%91%20%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%A6%CE%99%CE%9C%CE%91.pdf
5 Τρόφιμα Φυτικής Προέλευσης
https://www.aade.gr/sites/default/files/2020-03/122-iss2.pdf
https://www.aade.gr/sites/default/files/2020-03/119-iss2.pdf
6 Τρόφιμα Ζωικής Προέλευσης
http://www.moa.gov.cy/moa/vs/vs.nsf/0/DDFE4ED628075BABC225767700393B98/$file/%CE%88%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CF%87%CE%BF%CF%82%20%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%BC%CF%89%CE%BD%20%CE%B6%CF%89%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82%20%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82.pdf
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52018XC0416(01)&from=EN
7 Γάλα και Γαλακτοκομικά
http://iek-pyrgou.ilei.sch.gr/openeclass/modules/document/file.php/18B109/%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%A6%CE%9F%CE%93%CE%9D%CE%A9%CE%A3%CE%99%CE%91%20%CE%9C%CE%91%CE%98%CE%97%CE%9C%CE%91%201.pdf
8 Κρέας και προιόντα Κρέατος
http://iek-pyrgou.ilei.sch.gr/openeclass/modules/document/file.php/18B109/%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%A6%CE%9F%CE%93%CE%9D%CE%A9%CE%A3%CE%99%CE%91%20%CE%9C%CE%91%CE%98%CE%97%CE%9C%CE%91%201.pdf
9 Αυγά
https://www.aade.gr/sites/default/files/2020-03/87-iss2.pdf
10 Λίπη και Έλαια
https://www.efet.gr/files/lipidia.pdf
11 Γλυκαντικές ύλες
http://eureka.teithe.gr/jspui/bitstream/123456789/9575/1/Voutria%20%26%20Michailidou.pdf
11 Γλυκαντικές ύλες
http://eureka.teithe.gr/jspui/bitstream/123456789/9575/1/Voutria%20%26%20Michailidou.pdf
12 Αρτυματικές Ύλες
https://www.aade.gr/sites/default/files/2020-03/37-iss3.pdf
13 Ευφραντικά
https://www.chemistry.uoc.gr/eclass/modules/document/file.php/CHEM-UNDER121/1.%CE%95%CE%B9%CF%83%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE.pdf
14 Αλκοολούχα Ποτά (πλην οίνου) (μπύρα, ηδύποτα, αποστάγματα)
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52022XC0218(01)&from=EN
https://dione.lib.unipi.gr/xmlui/bitstream/handle/unipi/11085/Papoutsis_Georgios.pdf?sequence=1&isAllowed=y
https://eclass.hmu.gr/modules/document/file.php/YD131/%CE%A4%CE%95%CE%9B%CE%99%CE%9A%CE%9F%20%CE%95%CE%99%CE%A3%CE%91%CE%93%CE%A9%CE%93%CE%97%20%CE%A3%CE%A4%CE%97%CE%9D%20%CE%95%CE%A0%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%97%CE%9C%CE%97%20%CE%A4%CE%97%CE%A3%20%CE%94%CE%99%CE%91%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%A6%CE%97%CE%A3.pdf
https://eclass.hmu.gr/modules/document/file.php/YD131/%CE%A4%CE%95%CE%9B%CE%99%CE%9A%CE%9F%20%CE%95%CE%99%CE%A3%CE%91%CE%93%CE%A9%CE%93%CE%97%20%CE%A3%CE%A4%CE%97%CE%9D%20%CE%95%CE%A0%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%97%CE%9C%CE%97%20%CE%A4%CE%97%CE%A3%20%CE%94%CE%99%CE%91%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%A6%CE%97%CE%A3.pdf
Οργανοληπτικός Έλεγχος: https://www.efet.gr/files/F16616_odigosDS.pdf
Φυσικοχημικός Έλεγχος: https://www.ekdd.gr/ekdda/files/ergasies_esdd/12/2/301.pdf
Μικροβιολογικός Έλεγχος: https://www.efet.gr/files/erel2013.pdf
https://www.moh.gov.cy/Moh/SGL/sgl.nsf/All/7DD4956D4529D6A9C22583C5003E6961/$file/%CE%91%CE%A3%CE%A6%CE%91%CE%9B%CE%97%20%CE%9A%CE%91%CE%99%20%CE%A5%CE%93%CE%99%CE%95%CE%99%CE%9D%CE%91%20%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%A6%CE%99%CE%9C%CE%91.pdf
https://www.aade.gr/sites/default/files/2020-03/122-iss2.pdf
https://www.aade.gr/sites/default/files/2020-03/119-iss2.pdf
http://www.moa.gov.cy/moa/vs/vs.nsf/0/DDFE4ED628075BABC225767700393B98/$file/%CE%88%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CF%87%CE%BF%CF%82%20%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%BC%CF%89%CE%BD%20%CE%B6%CF%89%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82%20%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82.pdf
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52018XC0416(01)&from=EN
http://iek-pyrgou.ilei.sch.gr/openeclass/modules/document/file.php/18B109/%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%A6%CE%9F%CE%93%CE%9D%CE%A9%CE%A3%CE%99%CE%91%20%CE%9C%CE%91%CE%98%CE%97%CE%9C%CE%91%201.pdf
http://iek-pyrgou.ilei.sch.gr/openeclass/modules/document/file.php/18B109/%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%A6%CE%9F%CE%93%CE%9D%CE%A9%CE%A3%CE%99%CE%91%20%CE%9C%CE%91%CE%98%CE%97%CE%9C%CE%91%201.pdf
https://www.aade.gr/sites/default/files/2020-03/87-iss2.pdf
https://www.efet.gr/files/lipidia.pdf
http://eureka.teithe.gr/jspui/bitstream/123456789/9575/1/Voutria%20%26%20Michailidou.pdf
http://eureka.teithe.gr/jspui/bitstream/123456789/9575/1/Voutria%20%26%20Michailidou.pdf
https://www.aade.gr/sites/default/files/2020-03/37-iss3.pdf
https://www.chemistry.uoc.gr/eclass/modules/document/file.php/CHEM-UNDER121/1.%CE%95%CE%B9%CF%83%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE.pdf
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52022XC0218(01)&from=EN
https://dione.lib.unipi.gr/xmlui/bitstream/handle/unipi/11085/Papoutsis_Georgios.pdf?sequence=1&isAllowed=y
https://eclass.hmu.gr/modules/document/file.php/YD131/%CE%A4%CE%95%CE%9B%CE%99%CE%9A%CE%9F%20%CE%95%CE%99%CE%A3%CE%91%CE%93%CE%A9%CE%93%CE%97%20%CE%A3%CE%A4%CE%97%CE%9D%20%CE%95%CE%A0%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%97%CE%9C%CE%97%20%CE%A4%CE%97%CE%A3%20%CE%94%CE%99%CE%91%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%A6%CE%97%CE%A3.pdf
Ημερολόγιο
Ανακοινώσεις
- Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023
- Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023
- Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023
- Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023
- Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023