Κανόνες υγιεινής

ΦΕΚ 4187Β/10-9-2021

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’

Εκπαιδευτικές Δομές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης

 

Άρθρο 10

Λειτουργία Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης, Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑ.Λ, Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, Κέντρων Διά Βίου Μάθησης, δομών Ε.Ε.Κ. και Δ.Β.Μ. της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων και Κολλεγίων

Κατά τη λειτουργία των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης, του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑ.Λ, των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης, των δομών Ε.Ε.Κ. και Δ.Β.Μ. της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων και των Κολλεγίων εφαρμόζονται τα μέτρα αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 που ορίζονται στην παρούσα απόφαση και ακολουθούνται οι οδηγίες των από 8.9.2021 εισηγήσεων της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, όπως αυτές επικαιροποιούνται και εξειδικεύονται με τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και κοινοποιούνται με εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 

Άρθρο 11

Υποχρεωτική χρήση μάσκας

1.Η χρήση προστατευτικής μάσκας (απλής χειρουργικής ή υφασμάτινης με κατάλληλες προδιαγραφές) είναι υποχρεωτική, για τους καταρτιζόμενους/εκπαιδευόμενους/μαθητευόμενους/σπουδαστές, τους εκπαιδευτές, το εκπαιδευτικό και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των εκπαιδευτικών δομών στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) στους εσωτερικούς χώρους των εκπαιδευτικών δομών,

β) στους εξωτερικούς χώρους των εκπαιδευτικών δομών.

2.Η χρήση της χειρουργικής μάσκας έναντι της απλής υφασμάτινης μπορεί να προκριθεί από τους ίδιους ή από τον θεράποντα ιατρό για καταρτιζόμενους/εκπαιδευόμενους/μαθητευόμενους/σπουδαστές με υποκείμενα νοσήματα.

3.Από την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας εξαιρούνται οι καταρτιζόμενοι/εκπαιδευόμενοι/ μαθητευόμενοι/σπουδαστές, καθώς και οι εκπαιδευτές, το εκπαιδευτικό και το διδακτικό προσωπικό που συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, εργαστηριακά μαθήματα και στο εργαστηριακό μέρος των μικτών μαθημάτων που δεν είναι εφικτή η διεξαγωγή τους με τη χρήση προστατευτικής μάσκας (π.χ. αθλήματα), καθώς και τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους, οι οποίοι αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα (π.χ. λόγω αναπνευστικής δυσχέρειας). Στα εργαστηριακά μαθήματα που δεν διεξάγονται με τη χρήση μάσκας, απαιτείται η τήρηση των μέγιστων δυνατών αποστάσεων μεταξύ των καταρτιζόμενων/εκπαιδευόμενων/μαθητευόμενων και μεταξύ αυτών και των εκπαιδευτών/εκπαιδευτικού προσωπικού.

4.Για τους καταρτιζόμενους των Ι.Ε.Κ. Ειδικής Αγωγής συστήνεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό και συμβατό με τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες. Για το προσωπικό είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας ή διάφανης ολοπρόσωπης προστατευτικής προσωπίδας ή ειδικής υφασμάτινης μάσκας με διαφανές πρόσθιο τμήμα στο μέρος του στόματος για τις περιπτώσεις που απαιτείται να φαίνεται το στόμα του ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού.

5.Σε περίπτωση που καταρτιζόμενος/εκπαιδευόμενος/μαθητευόμενος/σπουδαστής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση, όπου αυτή προβλέπεται, μάσκας, δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη αίθουσα διδασκαλίας και λαμβάνει απουσία.

6.Σε περίπτωση που εκπαιδευτές, εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό, καθώς και επισκέπτες των εκπαιδευτικών δομών δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας, όπου αυτή προβλέπεται, δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στις εκπαιδευτικές δομές.

 

Άρθρο 12

Υποχρεωτικός εργαστηριακός διαγνωστικός έλεγχος για καταρτιζόμενους/εκπαιδευόμενους/ μαθητευόμενους/σπουδαστές και εκπαιδευτές, εκπαιδευτικό και διδακτικό προσωπικό

Α. Προσκόμιση βεβαιώσεων/πιστοποιητικών

Οι καταρτιζόμενοι/εκπαιδευόμενοι/μαθητευόμενοι/ σπουδαστές, καθώς και οι εκπαιδευτές και το εκπαιδευτικό και διδακτικό προσωπικό, οι οποίοι δεν προσκομίζουν Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της Ε.Ε. (EU Digital COVID Certificate EUDCC) του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/953 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Ιουνίου 2021 και του άρθρου πρώτου της από 30.5.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 87), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4806/2021 (Α’ 95), με πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου- κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό ή στη νόσηση από τον κορωνοϊό COVID-19 ή βεβαίωση εμβολιασμού της παρ. 5 του άρθρου 55 του ν. 4764/2020 (Α’ 256) ή βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου της παρ. 1 του άρθρου 5 της υπ’ αρ. 2650/10.4.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Υγείας και Επικρατείας (Β’ 1298), όπως εκάστοτε ισχύει, ή ισοδύναμο πιστοποιητικό ή βεβαίωση τρίτης χώρας, υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο, με δική τους δαπάνη. Ο υποχρεωτικός εργαστηριακός διαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται δύο (2) φορές ανά εβδομάδα πριν από την Τρίτη και την Παρασκευή αντιστοίχως. Κατ’ εξαίρεση, την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας κάθε εκπαιδευτικής δομής ο πρώτος διαγνωστικός έλεγχος διενεργείται έως και σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν την πρώτη ημέρα προσέλευσης στην εκπαιδευτική δομή.

Β. Διαδικασία διενέργειας εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 από τους καταρτιζόμενους/εκπαιδευόμενους/μαθητευόμενους/σπουδαστές, καθώς και από τους εκπαιδευτές και το εκπαιδευτικό και διδακτικό προσωπικό που δεν προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης το τελευταίο εξάμηνο

α) Οι καταρτιζόμενοι/εκπαιδευόμενοι/μαθητευόμενοι/ σπουδαστές καθώς και οι εκπαιδευτές και το εκπαιδευτικό και διδακτικό προσωπικό, προκειμένου να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία (θεωρητικό, εργαστηριακό ή μικτό μάθημα) ή να προβούν στην παροχή διδακτικού έργου στην εκπαιδευτική δομή αντίστοιχα, υποχρεούνται να προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου νόσησης. Ο υποχρεωτικός εργαστηριακός διαγνωστικός έλεγχος των ανωτέρω δύο (2) φορές ανά εβδομάδα, έως σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν τη Τρίτη και την Παρασκευή αντίστοιχα, διενεργείται από επαγγελματία υγείας ή ιδιωτική δομή της επιλογής τους και με δική τους δαπάνη. Κατ’ εξαίρεση, την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας κάθε εκπαιδευτικής δομής ο πρώτος διαγνωστικός έλεγχος (rapid test ή PCR) διενεργείται έως και σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν την πρώτη ημέρα προσέλευσης στην εκπαιδευτική δομή.

Υπεύθυνος για τον έλεγχο προσκόμισης της βεβαίωσης αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου ορίζεται ο Διευθυντής της εκπαιδευτικής δομής. Σε περίπτωση μη προσκόμισης της παραπάνω βεβαίωσης οι καταρτιζόμενοι/εκπαιδευόμενοι/μαθητευόμενοι/σπουδαστές, καθώς και οι εκπαιδευτές και το εκπαιδευτικό και διδακτικό προσωπικό δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στην εκπαιδευτική δομή.

Εάν ο διαγνωστικός έλεγχος είναι αρνητικός, τότε εκδίδεται η ανωτέρω βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου και ο καταρτιζόμενος/εκπαιδευόμενος/μαθητευόμενος, καθώς και ο εκπαιδευτής και το εκπαιδευτικό και διδακτικό προσωπικό προσέρχεται στην εκπαιδευτική δομή.

Εάν το αποτέλεσμα του εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του Ε.Ο.Δ.Υ.

β) Σε περίπτωση μη διενέργειας εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου (rapid ή PCR test) ή μη επίδειξης της αντίστοιχης βεβαίωσης αρνητικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου από τους εκπαιδευτές και τα μέλη του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στην υπηρεσία τους. Υπεύθυνος ελέγχου τήρησης της παραπάνω υποχρέωσης είναι ο/η Διευθυντής/ντρια της εκπαιδευτικής δομής. Εφόσον συντρέχει η περίπτωση του πρώτου εδαφίου ενημερώνει εγγράφως, χωρίς καθυστέρηση, την αρμόδια Διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.Ν., προκειμένου να προβούν σε όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες.

Περαιτέρω, οι εκπαιδευτές και τα μέλη του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού υφίστανται, σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 111 του ν. 4821/2021 και τις εξής συνέπειες:

1.Στους μόνιμους εκπαιδευτικούς επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής και ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, με απόφαση του αρμόδιου κατά περίπτωση οργάνου. Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων δεν καταβάλλονται αποδοχές και το εν λόγω χρονικό διάστημα δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας για κάθε νόμιμη συνέπεια. Εφόσον προσκομίζεται πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) και κατά συνέπεια εκλείψει ο λόγος επιβολής του παραπάνω ειδικού διοικητικού μέτρου της αναστολής καθηκόντων, αυτή αίρεται με όμοια απόφαση του αρμόδιου κατά περίπτωση οργάνου.

2.Για τους εκπαιδευτές και τα μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού που απασχολούνται με σύμβαση μίσθωσης έργου η μη συμμόρφωση με την παραπάνω υποχρέωσή τους συνιστά λόγο καταγγελίας της σύμβασης από το κατά περίπτωση αρμόδιο όργανο.

γ) Εάν καταρτιζόμενος/εκπαιδευόμενος/μαθητευόμενος, καθώς και εκπαιδευτής ή μέλος του εκπαιδευτικού και διδακτικού προσωπικού εκδηλώσει συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν σε άτομο με λοίμωξη COVID-19 εκτός του χώρου της εκπαιδευτικής δομής, παραμένει στο σπίτι και με ευθύνη του ειδοποιείται η Διοίκηση της εκπαιδευτικής δομής. Εάν αυτό συμβεί όταν είναι στην εκπαιδευτική δομή, αποχωρεί από το χώρο της, μετά από συνεννόηση με τη Διοίκηση και υποβάλλεται σε εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο.

Εν αναμονή του αποτελέσματος, οι ανωτέρω παραμένουν σε απομόνωση κατ’ οίκον εφόσον κρίνεται από τον ιατρό ότι η κατάστασή τους δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο.

 

Άρθρο 13

Εργαστήρια, Πρακτική άσκηση, Μαθητεία

1.Τα εργαστηριακά μαθήματα και το εργαστηριακό μέρος των μικτών μαθημάτων των εκπαιδευτικών δομών της Γενικής Γραμματείας Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.&Ν. πραγματοποιούνται με αποφυγή της εναλλαγής αιθουσών και σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γίνεται αερισμός και σχολαστικός καθαρισμός του κοινόχρηστου εξοπλισμού, των υλικών, των πάγκων εργασίας και των επιφανειών των εργαστηριακών χώρων.

2.Από το πέρας των εργαστηριακών μαθημάτων των καταρτιζομένων/μαθητευομένων έως την έναρξη του επόμενου εργαστηριακού μαθήματος, οι χώροι πρέπει να παραμένουν κενοί τουλάχιστον για ένα τέταρτο (1/4) της ώρας, προκειμένου να υπάρξουν ο απαραίτητος αερισμός και η κατάλληλη προετοιμασία για τη χρήση αυτών από το επόμενο τμήμα.

3.Το μάθημα της Πληροφορικής πραγματοποιείται κανονικά, με καθαρισμό του πληκτρολογίου και του ποντικιού μετά από κάθε χρήση. Σε περιπτώσεις χρήσης μουσικών οργάνων είναι υποχρεωτικός ο καθαρισμός μετά από κάθε χρήση.

4.Οι καταρτιζόμενοι των Ι.Ε.Κ. και οι μαθητευόμενοι του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας που υλοποιούν την πρακτική άσκηση ή μαθητεία σε χώρο εργασίας, τηρούν τις οδηγίες των από 8.9.2021 εισηγήσεων της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 που ισχύουν για τους εργαζόμενους του κατά περίπτωση χώρου εργασίας.

5.Ειδικότερα για καταρτιζόμενους των Ι.Ε.Κ., τους μαθητευόμενους του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας και τους σπουδαστές των Κολλεγίων που υλοποιούν την πρακτική άσκηση ή μαθητεία σε δομές υγείας, τηρούν υποχρεωτικά τις οδηγίες και τις σχετικές διατάξεις, όπως αυτές περιγράφονται στις κείμενες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας για τις δομές υγείας.

 

Άρθρο 14

Εκπαιδευτικές εκδρομές, μετακινήσεις,διαγωνισμοί, εκδηλώσεις και τελετές

1.Πραγματοποιούνται, λαμβανομένων υπόψη πάντοτε και των επιδημιολογικών δεδομένων που επικρατούν κάθε φορά, εκπαιδευτικές εκδρομές, διδακτικές επισκέψεις, εκπαιδευτικές επισκέψεις με τήρηση όλων των μέτρων απόστασης και ατομικής υγιεινής και την διασφάλιση τη μη ανάμειξης διαφορετικών ομάδων.

2.Ομοίως, επιτρέπονται συνέδρια και διαγωνισμοί καταρτιζόμενων/εκπαιδευόμενων/μαθητευόμενων. Η συμμετοχή σε αυτά λαμβάνει χώρα με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή βεβαίωσης νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου ή έγχαρτης βεβαίωσης/δήλωσης αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες ή άλλου τύπου διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) έως και σαράντα οκτώ (48) ώρες, πριν η οποία υπογράφεται από τον/την συμμετέ- χοντα/συμμετέχουσα, αν είναι ενήλικος/η, ή τον γονέα/ κηδεμόνα του/της, αν πρόκειται για ανήλικο/η, τηρου- μένων όλων των μέτρων προστασίας (υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας, μέγιστη δυνατή απόσταση, τήρηση κανόνων υγιεινής).

3.Επιτρέπεται η διεξαγωγή πρωταθλημάτων καταρτιζόμενων/εκπαιδευτικών/μαθητευόμενων, σύμφωνα με τις οδηγίες της αρμόδιας υγειονομικής επιστημονικής επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, όπως εκάστοτε ισχύουν. Ομοίως, με βάση τις οδηγίες της ως άνω επιτροπής διενεργούνται και τα σχολικά πρωταθλήματα.

4.Επιτρέπεται η διοργάνωση ενδοσχολικών εκδηλώσεων ή συναθροίσεων που συνδέονται με ευρεία προσέλευση γονεών/κηδεμόνων (π.χ. εορταστικές εκδηλώσεις, εορτές αποφοίτησης), εντός του πλαισίου που θα καθορίζεται από τις ισχύουσες κάθε φορά νομοθετικές διατάξεις και λαμβανομένου υπόψιν τον διαθέσιμο χώρο, που λαμβάνουν χώρα.

 

Άρθρο 15

Λειτουργία κυλικείων

Για τη λειτουργία των κυλικείων εφαρμόζεται το άρθρο 6 της παρούσας.

 

Άρθρο 16

Γενικά μέτρα προστασίας

1.Τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους της εκπαιδευτικής δομής συστήνεται η τήρηση των μέγιστων δυνατών αποστάσεων μεταξύ όλων των προσώπων, ήτοι μεταξύ καταρτιζόμενων/εκπαιδευόμενων/μαθητευομένων, εκπαιδευτών, εκπαιδευτικού προσωπικού, λοιπού προσωπικού και επισκεπτών.

2.Προβλέπονται διαφορετικά διαλείμματα των τμημάτων προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

3.Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα διεξαγωγής μαθημάτων και διαλειμμάτων δύναται να αναπροσαρμόζεται κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, με ευθύνη της διοίκησης της εκπαιδευτικής δομής.

4.Προτείνεται η συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών, πλύσιμο με σαπούνι και νερό ή/και εφαρμογή αντισηπτικού χεριών, από καταρτιζόμενους/εκπαιδευόμενους/μαθητευόμενους/σπουδαστές καθώς και εκπαιδευτές και εκπαιδευτικό και διδακτικό προσωπικό, καθώς και καλός αερισμός των αιθουσών, καθαριότητα χώρων και τακτική εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες.

5.Συστήνεται οι αίθουσες διδασκαλίας να χρησιμοποιούνται όσο είναι δυνατόν, αποκλειστικά από συγκεκριμένο τμήμα καταρτιζομένων/εκπαιδευομένων/ μαθητευόμενων/σπουδαστών, ώστε να είναι μειωμένες οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού μεταξύ των τμημάτων. Σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να αποφευχθεί η χρήση αίθουσας από περισσότερα τμήματα, όπως η αίθουσα πληροφορικής ή τα εργαστήρια, συστήνεται η μεσολάβηση αερισμού για ένα τέταρτο (1/4) της ώρας και σχολαστικός καθαρισμός του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού/επιφανειών μετά από κάθε χρήση, πριν εισέλθουν οι καταρτιζόμενοι/εκπαιδευόμενοι/μαθητευόμενοι/σπουδαστές.

6.Προβλέπεται αποχή όσων εκδηλώνουν πυρετό ή/ και άλλα συμπτώματα συμβατά με COVID-19, για την προστασία καταρτιζομένων/εκπαιδευομένων/μαθητευόμενων/σπουδαστών και των εκπαιδευτών και του εκπαιδευτικού και διδακτικού προσωπικού.

7.Με ευθύνη της διοίκησης της εκπαιδευτικής δομής επιβάλλεται σχολαστικός καθαρισμός και παροχή αναλώσιμων υλικών, σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

 

Άρθρο 17

Εφαρμογή και παρακολούθηση τήρησης των μέτρων

1.Η διοίκηση της εκπαιδευτικής δομής είναι υπεύθυνη για την ορθή και ενιαία εφαρμογή των μέτρων που περιγράφονται στην παρούσα και για την λήψη των κατάλληλων μέτρων ασφάλειας και προφύλαξης καταρτιζόμενων/εκπαιδευόμενων/μαθητευόμενων/σπουδαστών, εκπαιδευτών, εκπαιδευτικού προσωπικού και λοιπού προσωπικού, σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

2.Η διοίκηση της εκπαιδευτικής δομής προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων που προβλέπονται στα ωρολόγια προγράμματα.

 

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

ΦΕΚ 4187Β-10/9/2021

Κορωνοϊός COVID-19 (www.gov.gr)

 

 

 Κανόνες υγιεινής

Ορθή χρήση μάσκας Πλύσιμο χεριών Προστασία από τον κορωνοϊό