Προφίλ του Δ.Ι.Ε.Κ.

     Το Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Δράμας ανήκει στην Μεταδευτεροβάθμια Επαγγελματική Κατάρτιση  για νέους ηλικίας 18+, που δυσκολεύονται να εισαχθούν στο κόσμο της εργασίας, για να τους βοηθήσει να αναπτύξουν ικανότητες ώστε να ενισχύσουν τις προοπτικές απασχόλησής τους αλλά και τους ήδη εργαζόμενους οι οποίοι χρειάζονται τεκμηριωμένα γνωστικά εφόδια πάνω στο αντικείμενο εργασίας τους. Σκοπός των ΙΕΚ είναι η παροχή Επαγγελματικής Κατάρτισης σε αποφοίτους Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στους αποφοίτους των ΙΕΚ χορηγείται βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΒΕΚ). Στόχος του Δημόσιου ΙΕΚ Δράμας είναι η εκπαίδευση και κατάρτιση υψηλού επιπέδου των σπουδαστών του και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους ώστε να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στην επαγγελματικής τους σταδιοδρομία και στις ανάγκες της ανταγωνιστικής αγοράς εργασίας. Για το έτος κατάρτισης 2016-2017, μέσω άριστα καταρτισμένων εκπαιδευτών και μελών του διοικητικού προσωπικού, παρέχεται κατάρτιση σε περίπου 260 καταρτιζόμενους με 65 εκπαιδευτές στις 13 ειδικότητες που λειτουργούν στο Δημόσιο ΙΕΚ της Δράμας. Στο τέταρτο εξάμηνο οι καταρτιζόμενοι παρακολουθούν τις ειδικότητες : Βοηθός Φαρμακείου, Τεχνικός Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής. Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρας CHEF, Γ Εξάμηνο Βοηθός Νοσηλευτικής ? Τραυματολογίας, Βοηθός Βρεφονηπιοκόμος, Τεχνικός Αισθητικής Τέχνης και Μακιγιάζ. Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας, Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών. Το πρώτο Εξάμηνο παρακολουθούν οι καταρτιζόμενοι των ειδικοτήτων :Τεχνικός Η/Υ, Βοηθός Φαρμακείου, Αισθητικής Ποδολογίας Καλλωπισμού και Νυχιών και Ονυχοπλαστικής, Τεχνικός Δασικής Προστασίας και Στέλεχος Οικονομίας στον Τομέα του Τουρισμού.

     Το ΙΕΚ διαθέτει εξοπλισμένο εργαστήριο πληροφορικής, και έχει στη διάθεσή του όλα τα εργαστήρια (τροφίμων, μικροβιολογίας, φυσιοθεραπείας, αισθητικής, βρεφονηπιοκομίας κλπ) του 1ου και 2ου  Εργαστηριακού Κέντρου. Δεν διαθέτει δικά του εργαστήρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, με αποτέλεσμα όλα τα εργαστηριακά μαθήματα να γίνονται σε άλλους Δημόσιους φορείς ή σε ιδιωτικά εργαστήρια και κουζίνες εστιατορίων.

     Οι καταρτιζόμενοι πραγματοποιούν έξι μήνες πρακτική άσκηση συνολικής διάρκειας 960 ωρών σε φυσικά πρόσωπα, ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ. Η περίοδος πρακτικής άσκησης πρέπει να είναι συνεχιζόμενη ή τμηματική χωρίς να υπερβαίνει χρονικά το ένα ημερολογιακό έτος.

     Η διεύθυνση του ΙΕΚ Δράμας στηρίζει τις πρωτοβουλίες των εκπαιδευτών για την εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων, επισκέψεων σε επαγγελματικούς χώρους, εθελοντικές δράσεις και οτιδήποτε βοηθάει τους καταρτιζόμενους στην επαγγελματική τους ανάπτυξη και κοινωνική τους ευημερία.

 

 

H ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ του Δ. Ι.Ε.Κ ΔΡΑΜΑΣ

 

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ  Α.  ΤΣΑΚΙΡΙΔΟΥ

Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων

Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης & Νέας Γενιάς

Ίδρυμα Νεολαίας & Δια Βίου Μάθησης

Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.